€4.000 maatregel – Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren

De Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren COVID-19 (TOGS) is voor ondernemers die directe schade ondervinden van diverse kabinetsmaatregelen om het COVID-19 virus in te dammen. De Rijksoverheid voor Ondernemend Nederland communiceert; “Gedupeerde ondernemers ontvangen een eenmalige tegemoetkoming van € 4.000,- De uitbetaling van de gift vindt zo snel als mogelijk plaats nadat de aanvraag is ingediend”.

Voor wie geldt de TOGS

De onderneming moet gevestigd zijn in Nederland en de hoofdactiviteit moet blijken uit de inschrijving van peildatum 15 maart 2020 in het handelsregister op basis van de SBI Code. SBI staat voor Standaard Bedrijfsindeling en de code geeft aan wat de hoofdactiviteit van een bedrijf is. De SBI-code bestaat uit 4 of 5 cijfers. Deze code vind je op het uittreksel Kamer van Koophandel en de website voor de TOGS aanvraag staat een SBI zoektool op basis van het KVK-nummer.

 • Een greep uit de sectoren die in aanmerking komen voor de TOGS volgens de beleidsregel:
 • Eet- en drinkgelegenheden: o.a. restaurants, cafetaria, eventcatering, cafés
 • Bepaalde private culturele instellingen, zoals musea, circussen, theaters, schouwburgen, bioscopen en instellingen voor cultureel onderwijs
 • Evenementenlocaties en organisatoren

Voorwaarden om in aanmerking te komen voor de TOGS:

 1. De hoofdactiviteit van uw onderneming, zoals die in het Handelsregister van KVK is opgenomen, moet overeenkomen met één van de hoofdactiviteiten die zijn opgenomen in de beleidsregel.
 2. Uw onderneming mag geen fysieke vestiging hebben op een woonadres. Hiervan uitgezonderd zijn kroeg en restaurant eigenaren die een horecagelegenheid huren, pachten of in eigendom hebben.
 3. U verwacht dat uw onderneming in de periode van 16 maart 2020 (dag na aankondiging van eerste noodmaatregel) tot en met 15 juni 2020 een omzetverlies van tenminste € 4.000,- zal lijden.
 4. U heeft minstens € 4.000,- aan vaste lasten in de periode van 16 maart 2020 (dag na aankondiging van eerste noodmaatregel) tot en met 15 juni 2020.
 5. Uw onderneming heeft maximaal 250 medewerkers in dienst.
 6. Uw onderneming moet zijn opgericht en ingeschreven bij KVK op peildatum 15 maart 2020.
 7. Uw onderneming is geen overheidsbedrijf.
 8. Uw onderneming is niet failliet.
 9. Uw onderneming heeft geen verzoek tot verlening van surseance van betaling ingediend bij de rechtbank.

De TOGS aanvragen
ROI financials mag dit niet aanvragen, je kunt de TOGS alleen online zelf aanvragen. Let op: de aanvraag voor een Eenmanszaak gaat via DigiD. Alle overige rechtsvormen via eHerkenning.

Zie onderstaand de benodigde gegevens en stappen voor het aanvragen van de TOGS:

 • Eenmanszaak inloggen met DigiD

of

 • Besloten Vennootschap,  Vennootschap Onder Firma en Stichting inloggen met eHerkenningsmiddel niveau 1 (of hoger)(Zie https://eherkenning.nl/leveranciers voor het aanvragen van eHerkenning.)
 • het KVK-nummer van uw onderneming (let op: niet het vestigingsnummer/RSIN).
 • de SBI-code van de hoofdactiviteit van uw onderneming, op de website voor de aanvraag staat een SBI zoektool op basis van je KVK-nummer.
 • het bankrekeningnummer van uw onderneming.
 • het correspondentie- en bezoekadres van uw onderneming.
 • uw contactgegevens: naam, telefoonnummer, e-mailadres.

Aanvragen kunnen worden ingediend via onderstaande button van vrijdag 27 maart 2020 tot en met vrijdag 26 juni 2020. De Rijksoverheid voor Ondernemend Nederland probeert binnen 2 weken een besluit te nemen. Na een positief besluit betaalt de RVO binnen een paar werkdagen uit. Lukt het niet binnen 2 weken een besluit te nemen, dan ontvangt je hierover op tijd bericht van de RVO.

Aanvragen TOGS

Op het moment van schrijven, maandagochtend 30 maart 2020, is de website voor het aanvragen door enorme drukte beperkt bereikbaar.

Zoals je van ROI financials kan verwachten, staan wij klaar om je waar nodig te ondersteunen en adviseren. Bij eventuele vragen staan we je graag te woord.

 

Met vriendelijke groet,
Team ROI financials

*Zie onderstaande links voor meer artikelen van de Rijksoverheid over de TOGS.
https://www.rvo.nl/subsidie-en-financieringswijzer/tegemoetkoming-schade-covid-19/aanvraagprocedure
https://www.rvo.nl/subsidie-en-financieringswijzer/tegemoetkoming-schade-covid-19
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/veelgestelde-vragen-per-onderwerp/financiele-regelingenra/tegemoetkoming-ondernemers-getroffen-sectoren-togs

Menu